Σέριφος: Οι Κυκλάδες αλλιώς…

 

Η Σέριφος έχει την ικανότητα να γαληνεύει τον επισκέπτη και να τον κερδίζει με την άγρια ομορφιά της. Ανόθευτη από τον μαζικό τουρισμό ξεχωρίζει για τον αυθεντικό της χαρακτήρα: κυκλαδίτικο σκηνικό, επιβλητικοί βράχοι, ανάγλυφες παραλίες, ηρεμία, ποιοτική διασκέδαση, φιλοξενία.

 

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο λιμάνι είναι ο γραφικός οικισμός Λιβάδι, και πάνω ψηλά στέκει επιβλητικά η Χώρα. Χτισμένη πάνω στον βραχώδη λόφο, είναι μια από τις πιο καλαίσθητες των Κυκλάδων. Τα κατάλευκα κυβόσχημα σπιτάκια της μοιάζουν σαν σκαλοπάτια και στην κορυφή δεσπόζουν τα ερείπια του κάστρου με τα εκκλησάκια του. Αποτελείται από δύο γειτονιές, την Άνω και την Κάτω Xώρα που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλιά. Στη μαρμαροστρωμένη πλατεία Πάνω Πιάτσα το ονειρικό σκηνικό με τα καφενεία, τη μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου και το νεοκλασικό Δημαρχείο, θυμίζει ταινία εποχής. Μαγαζάκια, μπαράκια και ταβερνάκια κρύβονται στα δαιδαλώδη στενά, ενώ από διάφορα σημεία, όπως το Κάστρο, η άπλετη θέα προς το Αιγαίο δίνει την αίσθηση πως πετάς στα σύννεφα.

Επίνειο της Χώρας είναι το Λιβάδι, το κεντρικό λιμάνι. Επίσης κυκλαδίτικος οικισμός, πολυσύχναστος με πολλές επιλογές διασκέδασης και διαμονής, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του νησιού. Άλλοι οικισμοί στη Σέριφο είναι το Μεγάλο Λιβάδι με τα ερειπωμένα παλιά μεταλλεία που λειτουργούσαν στο νησί έως το 1963, ο Κουταλάς, η Γαλανή, ο Πύργος, η Παναγιά, ο Κένταρχος, κ.α.

Η Σέριφος έχει περισσότερες από 116 εκκλησίες, με δεκάδες πανηγύρια να γίνονται όλη τη χρονιά. Ξεχωρίζει το επιβλητικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών, χτισμένο το 1572, που από μακριά μοιάζει με κάστρο. Στο κέντρο του δαπέδου του ναού υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με τον δικέφαλο αετό, που χρονολογείται στα 1659. Επίσης, στον οικισμό Παναγιά, δεσπόζει η χιλιόχρονη εκκλησία της Παναγιάς, η παλαιότερη του νησιού, με εξαίρετη αγιογράφηση του 13ου αιώνα.

Το ανάγλυφο του νησιού είναι τέτοιο που σχηματίζει δεκάδες πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Οι πιο γνωστές είναι ο Αυλόμωνας και Λιβαδάκια κοντά στη Χώρα και στο λιμάνι, η Ψιλή Άμμος, ο Πλατύς Γιαλός, ο Άγιος Σώστης, η Συκαμιά, τα Γάνεμα και πολλές άλλες. Η Σέριφος προσφέρεται επίσης και για outdoor δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στο σηματοδοτημένο δίκτυο διαδρομών, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού, καταδύσεις.

Όσο για την κουζίνα του νησιού… είναι ιδιαίτερη και γεμάτη αρώματα και γεύσεις που θα σας συνεπάρουν γαστρονομικά. Τοπικά εδέσματα είναι η Λούζα (χοιρινό παστό), το ντόπιο τυρί, οι μαραθοτηγανίτες, η ρεβυθάδα, λιαστές ντομάτες και κάππαρη, το παστέλι σε φύλλα λεμονιάς και το τοπικό κρασί.

Δείτε ακόμη: Πού να μείνετε στη Σέριφο