ΗΛΕΙΑ: Ανακαλύψτε τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας

 

Η Ηλεία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορική αξία και ιδιαίτερες ομορφιές. Μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή για τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο ο τόπος αυτός αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό που προσκαλεί για εξερεύνηση. Παραλίες, βουνά, ποτάμια, λίμνες, γραφικά χωριά, όλα συνθέτουν έναν ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν ποιοτικές και πολυθεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Πρωτεύουσα της περιοχής είναι ο Πύργος. Τα κύρια αξιοθέατά του είναι τα δύο εξαιρετικά νεοκλασικά κτίρια που σχεδιάστηκαν από τον Schiller, η δημοτική αγορά και το δημοτικό θέατρο Απόλλων. Τα βράδια οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία γεμάτη με καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και μικρές ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές. Η Αμαλιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής με υπέροχες παραλίες στα δυτικά (Κουρούτα, Παλούκι, Σαβάλια, Δουνέικα) και κατάφυτους λόφους στα ανατολικά που προσφέρουν ευκαιρίες για διαδρομές στη φύση και την ιστορία. Η Ζαχάρω και τα Λεχαινά είναι δύο ακόμη κωμοπόλεις, ενώ η Κυλλήνη ξεχωρίζει για το λιμάνι της που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της Αρχαιότητας, αφιερωμένο στον Ολύμπιο Δία. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί αγώνες. Το Ιερό της Ολυμπίας απλώνεται στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στη συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Η κοιλάδα μεταξύ των δύο ποταμών στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πεύκα και πλατάνια, γι' αυτό το Ιερό ονομάστηκε Άλτις, δηλαδή άλσος. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στον χώρο, είναι από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, με μοναδικά εκθέματα.

 

Παραλίες

Η ακτογραμμή της Ηλείας διαθέτει μεγάλες και όμορφες παραλίες, κάθε λογής. Απολαύστε την παραλία του Καϊάφα και το Αρκούδι με τη λευκή άμμο, την κοσμοπολίτικη Κουρούτα ή την ήσυχη Γλύφα, τα κρυστάλλινα νερά της Ζαχάρως, τη χρυσαφένια αμμουδιά της Σκαφιδιάς και τα Λουτρά της Κυλλήνης, τον Άγιο Ανδρέα, την παραλία του Λεβεντοχωρίου, το Κάτω Σαμικό και τις Θίνες στο Βαρθολομιό.

 

 

Λίμνη Καϊάφα

Πρόκειται για ένα μοναδικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει ιαματικές πηγές, λίμνη, το δάσος της Στροφυλιάς και την απέραντη παραλία της Ζαχάρως. Η ομορφιά της περιοχής είναι ανυπέρβλητη, ιδιαίτερα η λίμνη Καϊάφα όπου βρίσκονται οι ομώνυμες πηγές και τα λουτρά. Το νερό περιέχει θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην ίαση διαφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με τον μύθο, σ’ αυτές τις ιαματικές πηγές ο Κένταυρος Νέσσος ξέπλυνε την πληγή του που προκλήθηκε μετά από χτύπημα βέλους από τον Ηρακλή. Επιπλέον, η λίμνη Καϊάφα αποτελεί ναυταθλητικό κέντρο πολλών δραστηριοτήτων και σπορ, όπως κωπηλασίας ή θαλάσσιου σκι.

 

Λουτρά Κυλλήνης

Η Κυλλήνη προσφέρει ένα συνδυασμό θαλάσσιου και ιαματικού τουρισμού. Τα λουτρά της είναι γνωστά από την αρχαιότητα, καθώς τα θεραπευτικά νερά, η λάσπη αλλά και οι αναθυμιάσεις που δημιουργούνται ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση του άσθματος, των ρευματικών ή δερματολογικών παθήσεων, κ.α. Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται ανάμεσα σε δυο αμμώδεις λόφους, σε μια περιοχή γεμάτη ευκάλυπτους, όπου κάποτε βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού και της Αφροδίτης.

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων στέκει αγέρωχος και αειθαλής ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, που χαρακτηρίζεται επίσης ως ο ‘Παρθενώνας’ της Πελοποννήσου. Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, οικοδομήθηκε μεταξύ 420 και 400 π.Χ., με εμπνευστή και κατασκευαστή τον Ικτίνο, που σχεδίασε και τον Παρθενώνα. Το πανανθρώπινο αυτό στολίδι της αρχιτεκτονικής ήταν το πρώτο από τα θαυμαστά μνημεία της Ελλάδας, το οποίο αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986. Μπορείτε να προσεγγίσετε από την Ηλεία, μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.

Αρχαία Ήλιδα

Πρωτεύουσα του ομώνυμου κράτους των Ηλείων η αρχαία Ήλις υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στην Αμαλιάδα. Το θέατρο, η αρχαία αγορά με τις στοές, τα ιερά και δημόσια κτίρια, η κυρίως πόλη με τους δρόμους, τις οικίες, τα καταστήματα, τα εργαστήρια και τα νεκροταφεία μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν της. Το καλύτερα σωζόμενο μνημείο είναι το αρχαίο Θέατρο που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Ανδρίτσαινα

Η γραφική, γεμάτη χρώματα και ιστορική Ανδρίτσαινα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παλαιά αρχοντικά, τους λιθόστρωτους δρόμους και την πλατεία που περιβάλλεται από πανύψηλα δέντρα, ενώ η θέα προς τα γύρω βουνά είναι καταπληκτική. Μοναδική είναι η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, αφού στις συλλογές της περιλαμβάνονται σημαντικές και σπάνιες εκδόσεις, καθώς και χειρόγραφα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, με κορυφαίο τον Ζαν-Ζακ Ρουσσώ.

 

Καταρράκτες Νέδας

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Σήμερα η Νέδα είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα, που διασχίζει 32χλμ. και καταλήγει στο Ιόνιο. Βρίσκεται στα σύνορα Μεσσηνίας και Ηλείας και οι διαδρομές κατά μήκος του είναι ειδυλλιακές, με χαράδρες, σπηλιές, καταρράκτες και φυσικές κολυμπήθρες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Περπάτημα, άγρια φύση, κολύμπι, μικρές λίμνες, γεφύρια, πυκνή βλάστηση, σπηλιές είναι μερικές από τις υπέροχες εμπειρίες που προσφέρει αυτό το θεαματικό φυσικό τοπίο!

 

Δάσος της Φολόης

Η Φολόη απέχει περί τα 20 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Είναι το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων και απλώνεται σε 42.000 στρέμματα, που προσφέρονται για πεζοπορίες και ποδηλασία, χάρη στο εντελώς επίπεδο οροπέδιο επάνω στο οποίο βρίσκονται. Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο. Εξάλλου, λόγω της μυστηριακής γοητείας του δάσους, οι αρχαίοι πίστευαν πως εκεί έμεναν Κένταυροι και Νύμφες. Το δάσος είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. 

 

Γαστρονομία & Τοπικά Προϊόντα

Πολύτιμα δώρα της εύφορης Ηλειακής γης τα προϊόντα της, προσφέρουν στον επισκέπτη μία ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας. Γευθείτε τραχανάδες ή χυλοπίτες, το μέλι της περιοχής και παραδοσιακά πιάτα, όπως χονδρομενούδελο (χοντροκομμένος φιδές), ταμπακάλη με φασόλια και κολοκύθι, καγιανά με τσιγαρίδα (παστό χοιρινό με αυγό και ντομάτα) και κολοκυθόπιτες. Λαβράκια, τσιπούρες, κέφαλους ή χέλια είτε θα ψαρέψετε οι ίδιοι στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, είτε θα τα γευθείτε στις γραφικές τοπικές ταβέρνες και παράλληλα, μην παραλείψετε την πέστροφα από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού.