ΠΑΡΟΣ: Οι ειδυλλιακές παραλίες της - Βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία

 

Το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων περιβάλλεται από μια δαντελωτή ακτογραμμή με αληθινά υπέροχες παραλίες. Οργανωμένες ή ερημικές, κοσμοπολίτικες ή γαλήνιες, μεγάλες αμμουδιές ή μικροί κολπίσκοι, όλες ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά και την ειδυλλιακή ομορφιά τους. Είναι όλες εύκολα προσβάσιμες οδικώς, χάρη στο εξαιρετικό οδικό δίκτυο του νησιού, μπορείτε όμως να τις προσεγγίσετε και με τα παραδοσιακά καΐκια. Είτε είστε λάτρης της έντονης διασκέδασης και των θαλάσσιων σπορ, είτε αναζητάτε μοναχικές αποδράσεις και ονειρική ησυχία σε ανόθευτα τοπία, οι παραλίες της Πάρου θα σας χαρίσουν απολαυστικές εμπειρίες!

 

Χρυσή Ακτή

Η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου, βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία, διάσημη για την ατέλειωτη χρυσαφένια αμμουδιά, στην οποία οφείλει και το όνομά της. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού και είναι πραγματικός παράδεισος γι' αυτούς που λατρεύουν τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Οργανωμένη με άριστη υποδομή, surf-clubs, εστιατόρια, μπαράκια, καταλύματα, η τεράστια αμμουδιά ευνοεί τα παιχνίδια, ο βυθός βαθαίνει ομαλά, ενώ οι συνθήκες είναι ιδανικές για ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες.

Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια)

Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως μία από τις ιδανικότερες παραλίες της Μεσογείου για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα για Windsurf. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Νέα Χρυσή Ακτή καθιερώθηκε σαν ιδεώδης τόπος για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Windsurf προσελκύοντας λάτρεις του σπορ από όλο τον κόσμο. Έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία, έχει εξαιρετική οργάνωση και υποδομή με καταλύματα κάθε είδους και εξοπλισμένο surf-club (ενοικίαση, φύλαξη, μαθήματα κ.λπ.).

Πούντα Beach

Κοσμοπολίτικη και γεμάτη ζωντάνια, η παραλία της Πούντας είναι μια από τις πιο διάσημες και πολυσύχναστες του νησιού. Εδώ «χτυπά» η καρδιά της διασκέδασης με ολοήμερα parties και events. Η βραβευμένη παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με χρυσαφένια άμμο και δέντρα που προσφέρουν φυσική σκιά. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο Πίσω Λιβάδι και δεν σχετίζεται με την έτερη παραλία Πούντα, νοτιοδυτικά της Παροικιάς, από όπου φεύγουν τα ferry-boats για την Αντίπαρο.

Λογαράς

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πάρου, σχεδόν δίπλα στο Πίσω Λιβάδι, η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία του Λογαρά με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά της αποτελεί πόλο έλξης για όσους επιθυμούν ηρεμία, γαλήνη αλλά και ανέσεις. Ο πλούσιος βυθός της προσελκύει τους λάτρεις του ψαροντούφεκου, ενώ τα νερά της θεωρούνται ιδανικά για κάθε είδους θαλάσσιων σπορ, όπως το θαλάσσιο σκι και το ποδήλατο θαλάσσης.

Καλόγερος

Στις ανατολικές ακτές του νησιού, θα βρείτε ένα μοναδικό spa της φύσης, καθώς η παραλία είναι γνωστή για την αργιλώδη άμμο της, με ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα.

  

 

Λιβάδια
Δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια πλευρά της Παροικιάς. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, οργανωμένη τουριστικά, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ κατά μήκος της βρίσκονται ταβερνάκια και μπαράκια. Θα βρείτε επίσης πλήθος θαλάσσιων δραστηριοτήτων καθώς και τις εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού από τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου.

 

Κολυμπήθρες

Σμιλεμένα επί χιλιετίες, από την αλμύρα, το νερό και το αέρα, γρανιτένια βράχια προχωρούν μέχρι τη θάλασσα και σχηματίζουν μικρές διαδοχικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς, που μοιάζουν με κολυμπήθρες. Τα νερά είναι απάνεμα, ζέστα και πολύ ρηχά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και η πρόσβαση γίνεται οδικώς ή με καραβάκι από τη Νάουσα, που βρίσκεται απέναντι.

 

Μοναστήρι

Βρίσκεται απέναντι από τη Νάουσα και πήρε το όνομά της από το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο. Η παραλία είναι οργανωμένη με χρυσαφένια αμμουδιά και πολύ ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου με πολιτιστικά δρώμενα και εκθέσεις. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ταινίες στον υπαίθριο κινηματογράφο, ενώ κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται Φεστιβάλ με συναυλίες και παραστάσεις. Για όσους αποζητούν περισσότερη ησυχία υπάρχει ο μικρός όρμος του Αϊ-Γιάννη στην είσοδο του Πάρκου κάτω ακριβώς από το μοναστήρι. Και όσοι θέλετε να συνδυάσετε το μπάνιο με περπάτημα, υπάρχει η Τούρκου Άμμος που είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και αποτελεί ιδανικό σημείο για χαλάρωση.

 

Βουτήξτε επίσης:

Σάντα Μαρία: Δυτικά της Νάουσας, πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, με μικρούς κολπίσκους και αμμόλοφους. Συνδυάζει τη γαλήνη με την ψυχαγωγία και προσφέρει θαλάσσια σπορ.

Πιπέρι: Μέσα στη Νάουσα, συνέχεια του κοσμοπολίτικου λιμανιού της.

Λάγγερη: Κοντά στη Νάουσα, εξωτική ομορφιά με ψιλή άμμο, αμμόλοφους και καταγάλανα νερά, προσφέρει γαλήνη και ηρεμία.

Πούντα: Νοτιοδυτικά της Παροικιάς, εκεί που ξεκινούν τα δρομολόγια για Αντίπαρο, η παραλία αποτελεί την όαση των θαλάσσιων σπορ. Το στενό Πάρου-Αντιπάρου ενδείκνυται για τους λάτρεις του Kitesurf, Windsurf και όχι μόνο.

 

Μαρτσέλο: Πεντακάθαρα νερά, κοντά στην Παροικιά, οργανωμένη, με μπαράκια και νεανική ζωντάνια.

 

Αγία Ειρήνη: Κλειστός κόλπος με μια στενή ήσυχη αμμουδιά, νότια της Παροικιάς, με φοίνικες που κάνουν το τοπίο να μοιάζει εξωτικό.


 

Παρασπόρος: Στα νότια της Παροικιάς, οργανωμένη με πεντακάθαρα νερά.
 

Σουβλιά: Περίπου 150μ. από την ακτή είναι ένα μικρό βραχώδες νησάκι με μια μικρή υποθαλάσσια σπηλιά μέσα στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε. Βρίσκεται λίγο πριν τη παραλία του Παρασπόρου.

Μώλος: Μεγάλη αμμώδης παραλία κοντά στο χωριό Μάρμαρα, κατάλληλη για οικογένειες, με θέα στη Νάξο, πιθανό σημείο της αρχαίας πόλης Υρία.

Δρυός: Εναλλακτική πρόταση στα ΝΑ του νησιού, ήσυχη με φυσική σκιά από δέντρα, ψιλό βοτσαλάκι και βαθιά μπλε νερά.

 

Φάραγγας: Στη νότια Πάρο, απάνεμη, με ξανθή ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Δημοφιλής προορισμός για όσους επιθυμούν την άνεση μιας κοσμοπολίτικης πλαζ.

 

Παραλίες για διασκέδαση

Πούντα Beach, Σάντα Μαρία, Φάραγγας, Μοναστήρι, Παρασπόρος, Μαρτσέλο, Χρυσή Ακτή, Λιβάδια

Παραλίες για ηρεμία

Κολυμπήθρες, Αμπελάς, Δρυός, Πυργάκι, Γλυφά, Τσουκαλιά, Γλυφάδες, Καλόγερος, Μώλος, Κριός, Καμίνια, Λολαντώνης, Τούρκου άμμος

Παραλίες για θαλάσσια σπορ

Κολυμπήθρες, Αγία Ειρήνη, Σάντα Μαρία, Γλυφάδες, Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια), Λογαράς, Πούντα (στενό)