ΛΕΣΒΟΣ: 10 λόγοι για να την επισκεφτείς!

 

Αρχοντική και φιλόξενη, η Λέσβος είναι γεμάτη με μοναδικές εικόνες και αύρα άλλων εποχών. Ένα νησί με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι να επισκεφτεί κανείς τη Λέσβο…

 

1 Αρχοντική Μυτιλήνη

Η μαγευτική Μυτιλήνη, γνωστή και ως "Αρχόντισσα" του Αιγαίου, είναι απλωμένη αμφιθεατρικά, με το φρούριό της να ξεχωρίζει από μακριά. Είναι κτισμένη σε επτά λόφους και φιλοξενεί μοναδικά αξιοθέατα, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα και της Μητροπόλεως, το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το άγαλμα της Ελευθερίας -όμοιο αυτού της Νέας Υόρκης- και πολλά μουσεία, από τα οποία ξεχωρίζει ιδιαίτερα το Mουσείο Θεοφίλου. 

 

2 Μήθυμνα ή Μόλυβος

Στο βορειοδυτικό άκρο της Λέσβου η Μήθυμνα, είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός οικισμός, από τα πιο γνωστά θέρετρα του νησιού, που ξεχωρίζει για το μεσαιωνικό κάστρο, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το λιμάνι της. Αγαπημένος προορισμός ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων, ο οικισμός κατάφερε να διαφυλάξει την πλούσια πολιτιστική παράδοση που αναπτύχθηκε στον ανατολικό αιγιακό χώρο.

3 Μονή Αγίου Ραφαήλ

Πάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα "Καρυές" βρίσκεται η Ιερά Μονή των Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από οράματα πιστών.

4 Κόλπος της Γέρας

Μοιάζει περισσότερο με λίμνη περιτριγυρισμένη από βουνά κατάφυτα από ελαιώνες. Οι εναλλαγές των τοπίων καθιστούν την περιοχή ιδανική για φυσιολατρικές διαδρομές. Περιμετρικά του κόλπου θα βρείτε πολλά μικρά χωριά και γραφικά ταβερνάκια.

5 Αγιάσος

Η Αγιάσος είναι ένα ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά του όρους Ολύμπου. Με γραφικά σπίτια, παλιές εκκλησίες και πλούσια πολιτιστική ζωή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, αλλά τοπικά προϊόντα, στα οποία ξεχωρίζουν τα ξυλόγλυπτα.

6 Χωριό της Πέτρας

Το γραφικό χωριό της Πέτρας οφείλει το όνομά του στον βράχο ύψους 43 μέτρων γύρω από τον οποίο είναι χτισμένο. Τα 114 σκαλιά, λαξευμένα στο βράχο, οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας του 18ου αιώνα.

7 Μουσείο Θεόφιλου

Βρίσκεται στη Βαρειά και αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα θέματα των πινάκων είναι παρμένα από την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία.

8 Απολιθωμένο Δάσος

Βρίσκεται στο Σιγρί και είναι ένα από τα ωραιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως. Τα απολιθωμένα δέντρα δημιουργήθηκαν από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο βόρειο Αιγαίο πριν εκατομμύρια χρόνια. Στο Σιγρί βρίσκεται και το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με πληθώρα εκθεμάτων.

9 Ιαματικά Λουτρά

Γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, οι ιαματικές πηγές της Λέσβου φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στο νησί λειτουργούν οργανωμένα θερμά λουτρά, όπως στη Θερμή, την Εφταλού, τον Πολιχνίτο, τα Θερμά Γέρας, τον Αγ. Ιωάννη Λισβορίου.

10 Ούζο & Σαρδέλα

Απολαύστε το κορυφαίο ούζο του νησιού, γευτείτε τον τοπικό μεζέ με τις φημισμένες σαρδέλες Καλλονής και γίνετε μια παρέα με τους κατοίκους.