Βοϊδομάτης: Για rafting στην παραδεισένια φύση!

Από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να γνωρίσετε και να απολαύσετε το τοπίο του Βοϊδομάτη είναι να κάνετε ράφτινγκ ή κανό. Διασχίζοντας τα νερά του ποταμού θα αντικρύσετε εικόνες απίστευτης ομορφιάς!

Ο Βοϊδομάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και η ονομασία του προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει "καλό νερό". Ποταμός του νομού Ιωαννίνων και παραπόταμος του Αώου, διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, αλλά και το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος και το συνολικό μήκος του είναι 15 χλμ.

Ο Βοϊδομάτης προσφέρεται ακόμη και για την πρώτη σας επαφή με το rafting ή το kayak, αφού έχει μικρό βαθμό δυσκολίας, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά. Σημείο συνάντησης και εκκίνησης είναι το γεφύρι της Αρίστης, κοντά στο ομώνυμο ζαγοροχώρι, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Τα 5 χλμ. της διαδρομής κυλούν χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό σκηνικό στολισμένο με φυσικές πηγές, μικρούς καταρράχτες και πέτρινα γεφύρια.

Στη μέση περίπου της διαδρομής θα συναντήσετε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 16ου αιώνα. Η γύρω τοποθεσία με τους κάθετους βράχους και τις σπηλιές, που κάποτε λειτουργούσαν ως ασκηταριά, θα σας εντυπωσιάσει! Κατά μήκος του Βοϊδομάτη θα δείτε, επίσης, ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Τέλος, αναζωογονητική εμπειρία για τους πιο τολμηρούς είναι και μια βουτιά στα νερά του ποταμού… είναι πάντα κρύα, με μέση θερμοκρασία 9 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο.